Το καλοκαίρι για μένα είναι ήλιος, αλμύρα, θάλασσα, μπάνια και παγωτά. Κάτι το καλοκαιρινό πρέπει να βγάζει μια ανεμελιά και μια ελαφρότητα, μια νιότη που θα σε ταξιδέψει πίσω στα νεανικά σου χρόνια. Για όσους το καλοκαίρι αγαπάτε τα κρασιά σας ιδιαιτέρως παγωμένα ανεξαρτήτως χρώματος, αντί πάγου θα πρότεινα να τα βάλετε σε μια σαμπανιέρα με αρκετό πάγο μέσα. Κι ένα tip για τα ερυθρά κρασιά: οι ιδανικές θερμοκρασίες κατανάλωσής τους είναι από 14 έως 18-19 βαθμούς, κάτι που σημαίνει ότι το ποτήρι ή η φιάλη μας αυτομάτως θα ιδρώσει λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας. Αρα αν ένα ποτήρι ή φιάλη ερυθρού κρασιού το καλοκαίρι δεν φαίνεται ιδρωμένη, τότε μάλλον δεν είναι στη σωστή θερμοκρασία ή… κάνει αρκετό κρύο εκεί που είστε.
5 κρασιά με καλοκαιρινό πρόσημο
Rosa Cordelia, Ροζακί-Ασύρτικο, Θεσσαλονίκη
Ενα αφρώδες κρασί από τη σχεδόν άγνωστη ποικιλία Ροζακί, από αμπελώνες 45 ετών στη Χαλκιδική, σε χαρμάνι με το κοσμοπολίτικο Ασύρτικο από αμπελώνες 10 ετών από τη Θεσσαλονίκη. Το όνομά του το έχει πάρει από το Ροζακί (Rosa) και την Cordelia (κόρη της Θάλασσας, που αναφέρεται στο Ασύρτικο). Ενα κρασί με αρώματα ώριμων πυρηνόκαρπων και τροπικών φρούτων, αρώματα εσπεριδοειδών και ένα χαρακτήρα λευκών λουλουδιών. Στο στόμα αφήνει μια αίσθηση γλύκας, η οξύτητα είναι ισορροπημένη, η φυσαλίδα είναι μέτριας έντασης λόγω της προσθήκης διοξειδίου και το σώμα μέτριο. Απολαύστε το δίπλα σε δροσερά όστρακα και με πιάτα που είναι λίγο καυτερά.
Μαλαγουζιά Terre de Zeus, Navitas Winery, Λιτόχωρο
Στη γη του Δία (Terre de Zeus) θα βρούμε φυτεμένη μια δροσερή Μαλαγουζιά από το οινοποιείο Navitas στο Λιτόχωρο στους πρόποδες του Ολύμπου. Το terroir της περιοχής προφανώς αντανακλά στο ποτήρι μας, στο οποίο θα βρούμε αρώματα φρέσκων πυρηνόκαρπων φρούτων όπως ροδάκινο, και εσπεριδοειδών όπως λεμόνι, πορτοκάλι και γκρέιπφρουτ, ενώ συναντάμε και αρώματα βασιλικού και λευκών ανθέων. Εχει ισορροπημένη οξύτητα και μέτριο σώμα. Ιδανικό καλοκαιρινό κρασί, δίπλα σε δροσερές σαλάτες και μαριναρισμένα λευκά ψάρια.
Μελισσόπετρα, Gewurztraminer, Κτήμα Τσέλεπου, Πελοπόννησος
Ο Γιάννης Τσέλεπος είναι ο άνθρωπος που έμαθε στους Ελληνες τη γερμανική ποικιλία (θα τη βρούμε και στα σύνορα Γερμανίας-Γαλλίας στην περιοχή της Αλσατίας) Gewurztraminer. Η Μελισσόπετρα είναι ένα κρασί σταθμός για την ελληνική οινοποιία, με αρώματα ώριμων τροπικών και πυρηνόκαρπων φρούτων, αρώματα μπαχαρικών και ανθέων, με μια μικρή αίσθηση γλύκας, ισορροπημένη οξύτητα και μέτριο σώμα. Ιδανικό κρασί να το δοκιμάσετε με sushi, ειδικά αν σας αρέσει το wasabi.
Αλμα Rosé, Syrah-Αγιωργίτικο, Κτήμα Παυλίδη, Δράμα
Το νέο ροζέ από το Κτήμα Παυλίδη είναι ένα γαστρονομικό ροζέ από τις ποικιλίες Syrah και Αγιωργίτικο. Ενα κρασί με ελαφρύ ροζέ χρώμα, αρώματα κόκκινων φρούτων όπως κεράσι, βατόμουρο, φράουλα, αρώματα εσπεριδοειδών, βοτάνων και λευκών ανθέων. Στο στόμα είναι ξηρό με τονισμένη οξύτητα και μέτριο προς γεμάτο σώμα. Ιδανικό κρασί να το δοκιμάσετε δίπλα σε ένα καλοκαιρινό φαγητό όπως τα γεμιστά ή τα φασολάκια.
Τσιγκέλω, Μαυροδάφνη, Rouvalis Wines, Αίγιο
Αγαπάτε το κόκκινο κρασί αλλά είναι καλοκαίρι; Ε και; Οπως αναφέραμε, το καλοκαίρι δεν σταματάμε να απολαμβάνουμε τα αγαπημένα μας κρασιά, απλά τα δροσίζουμε στο ψυγείο ή σε μια σαμπανιέρα με αρκετό πάγο. Ετσι θα κάνουμε και με την αγαπημένη ξηρή Μαυροδάφνη από το οινοποιείο Ρούβαλη, με αρώματα φρέσκων κόκκινων και μαύρων φρούτων, αρώματα βοτάνων, δρυός και μπαχαρικών. Η οξύτητα είναι τονισμένη, οι τανίνες μέτριες προς υψηλές όπως και το σώμα. Απολαύστε τη δίπλα σε ένα κόκκορα κοκκινιστό με χοντρό μακαρόνι.